Rate my combustion :-)

"M" Specific discussion
Post Reply
Rombbb
Newbie
Newbie
Posts: 38
Joined: Sun Apr 29, 2018 5:03 pm

Rate my combustion :-)

Post by Rombbb » Wed Jul 25, 2018 7:56 pm

Z4M, new plugs, have only been in for some 50 miles but somehow on all of them one side is pretty white and the other pretty black.

Is that normal ? :rolleyes:

Checked valve clearances and only 2 were out of margin, being 0.24mm.

Car seems to drive fine.

Image

Image

User avatar
Smartbear
Lifer
Lifer
Posts: 7269
Joined: Wed Feb 05, 2014 6:54 pm
Location: In a barn

Rate my combustion :-)

Post by Smartbear » Wed Jul 25, 2018 8:00 pm

It will be the side facing the inlet valves that will be darker due to the cooler, richer conditions.
It should become less noticeable as more miles/carbon build up on the plugs, were your 50miles in one go or several short journeys?
Rob
Image

e89 Sdrive2.0 20i, plenty of mumbo & good economy=the thinking bears z4 :P
e89 Sdrive3.0i this ones busted, pass me another...
e85 3.0si, i foolishly sold my trouble free car...

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24873
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Rate my combustion :-)

Post by srhutch » Wed Jul 25, 2018 8:39 pm

Why did you remove after 50 miles?
Image

User avatar
buzyg
Lifer
Lifer
Posts: 12379
Joined: Fri May 20, 2011 6:11 pm
Location: Cornwall

Rate my combustion :-)

Post by buzyg » Wed Jul 25, 2018 10:52 pm

Can't possibly say what I thought this thread was going to be about. Any way back to that fine print of Guinness and a nice curry. :)
Image

Rombbb
Newbie
Newbie
Posts: 38
Joined: Sun Apr 29, 2018 5:03 pm

Rate my combustion :-)

Post by Rombbb » Thu Jul 26, 2018 1:09 am

Smartbear wrote:
Wed Jul 25, 2018 8:00 pm
It will be the side facing the inlet valves that will be darker due to the cooler, richer conditions.
It should become less noticeable as more miles/carbon build up on the plugs, were your 50miles in one go or several short journeys?
Rob
Thanks, knew there would be knowledgeable peoples in here. This is the most active Z4 forum I found (others being bimmerfest and zpost).

Where a couple of quiet runs, car did get warm.

At one point I did let it idle for like more than an hour. Was screwing around with power steering bleeding, turning the wheel like a maniac because I kept seeing new bubbles floating around. Not knowing that the reservoir is vented to atmosphere so the bubbles would themselves clear up automatically. Idiot me :lol:
Last edited by Rombbb on Thu Jul 26, 2018 1:46 am, edited 1 time in total.

Rombbb
Newbie
Newbie
Posts: 38
Joined: Sun Apr 29, 2018 5:03 pm

Rate my combustion :-)

Post by Rombbb » Thu Jul 26, 2018 1:17 am

srhutch wrote:
Wed Jul 25, 2018 8:39 pm
Why did you remove after 50 miles?
Doing DIY Inspection II. Already screwed plugs in 2 weeks ago and am now doing the valve clearances and had to take them out again.

Should have waited putting them in for last, don't know why I already put them in, probably because at the time I forgot valves maintenance requires them out, getting a bit senile :tumbleweed:

Rombbb
Newbie
Newbie
Posts: 38
Joined: Sun Apr 29, 2018 5:03 pm

Rate my combustion :-)

Post by Rombbb » Thu Jul 26, 2018 1:18 am

buzyg wrote:
Wed Jul 25, 2018 10:52 pm
Can't possibly say what I thought this thread was going to be about. Any way back to that fine print of Guinness and a nice curry. :)
:D

Post Reply