Charge!

How-To articles are in here.
Post Reply
Norwegian
Newbie
Newbie
Posts: 42
Joined: Sun Jan 29, 2017 2:42 pm

Charge!

Post by Norwegian » Mon Dec 11, 2017 10:46 am

Hi!
My Z4 is in storage because of winther.
I have the oem AGM battery.
What is the max charge voltage, 14,4 or 14,7?

User avatar
ph001
Senior Member
Senior Member
Posts: 1813
Joined: Mon Oct 31, 2016 5:53 pm
Location: N. Yorkshire.

Charge!

Post by ph001 » Mon Dec 11, 2017 11:01 am

14.7v would be the boost charge voltage setting for agm but for storage over winter you would either be wanting a float charge of 13.5v (constant) or pulse charge.
2007 E85 Z4 3.0Si manual :driving:
19" CSL's | Eibach Springs | Aeroskirts | Z4M front bumper | Clear brake light | ZHP | RCH+| Stubby

2004 E46 M3 coupe manual.

Norwegian
Newbie
Newbie
Posts: 42
Joined: Sun Jan 29, 2017 2:42 pm

Charge!

Post by Norwegian » Mon Dec 11, 2017 11:22 am

I use CTEK Ready to go.
It has a Normal and a AGM mode.
AGM gives max 14,7 and Normal 14,4..
CTEK tells me to ask BMW. Bmw sends me on a trip around.... =nowbody knows.

User avatar
EssexZed
Member
Member
Posts: 253
Joined: Sun Apr 17, 2016 10:07 pm
Location: Colchester

Charge!

Post by EssexZed » Mon Dec 11, 2017 11:56 am

I’ve noticed that BMW now sell a re-badged CTEK battery charger https://shop.bmw.co.uk/bmw-uk/en_GB/p/g ... PID_91584/ and out of interest I entered the VIN of my 2015 35iS to check compatibility. Was surprised to see it appears to be incompatible - anyone have any idea why?
Current: 2015 E89 35iS Valencia Orange
Previous: 2010 E89 23i Auto Space Grey

Norwegian
Newbie
Newbie
Posts: 42
Joined: Sun Jan 29, 2017 2:42 pm

Charge!

Post by Norwegian » Mon Dec 11, 2017 12:21 pm

Dont fit mine either, incompatible..

User avatar
Ducklakeview
Lifer
Lifer
Posts: 6354
Joined: Tue Mar 22, 2016 4:08 pm
Location: Merseyside

Charge!

Post by Ducklakeview » Mon Dec 11, 2017 12:32 pm

Just plug the ctek in on std not cold setting and it'll be fine.

Mike

Norwegian
Newbie
Newbie
Posts: 42
Joined: Sun Jan 29, 2017 2:42 pm

Charge!

Post by Norwegian » Mon Dec 11, 2017 9:54 pm

Ducklakeview wrote:
Mon Dec 11, 2017 12:32 pm
Just plug the ctek in on std not cold setting and it'll be fine.

Mike
Ok, il try that, thanks

Norwegian
Newbie
Newbie
Posts: 42
Joined: Sun Jan 29, 2017 2:42 pm

Charge!

Post by Norwegian » Tue Oct 23, 2018 4:29 am

Ok!
I had my Ctek on Normal and mostly plugged in all last winther, and the battery have been working fine all sumner, 10 000 km, so Normal on the charger seems to worke fine! (not the AGM mode).
Its now time again to store my very nice Z4. Its been a fine summer! :thumbsup:

User avatar
enzed4
Senior Member
Senior Member
Posts: 1948
Joined: Fri May 16, 2014 9:23 am
Location: New Zealand

Charge!

Post by enzed4 » Tue Oct 23, 2018 7:13 am

I had been running my original BMW battery on a BMW branded CTEK (older model than the one in that link) for 5 years with no problems. Only replaced the battery earlier this month as I ran it dead flat (for the second time) by leaving ignition on accessories position overnight. Thought it was about time to replace the original battery anyway as it was 10yrs old.
As DLV mentioned, just run it on the normal setting, not the cold setting.
Image

User avatar
ph001
Senior Member
Senior Member
Posts: 1813
Joined: Mon Oct 31, 2016 5:53 pm
Location: N. Yorkshire.

Charge!

Post by ph001 » Tue Oct 23, 2018 4:56 pm

I'm pretty sure all the CTEK models enter a pulse charging mode after the battery has reached capacity anyway so the voltage is largely irrelevant when you have it connected for long term storage.
2007 E85 Z4 3.0Si manual :driving:
19" CSL's | Eibach Springs | Aeroskirts | Z4M front bumper | Clear brake light | ZHP | RCH+| Stubby

2004 E46 M3 coupe manual.

Post Reply