Boot soft close failure-Fixed

flybobbie
Senior Member
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Sat May 25, 2013 8:27 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by flybobbie » Fri Oct 28, 2016 7:38 pm

Well set about fixing today.
Initial symptom was a juddery roof operation, when closed the boot soft close would cycle and not shut, but boot would latch so secure.
So removed the mechanism, needed t15 and t40 torx.
The servo motors would initially run, but had completely stopped.
So using this:
Image
Began to trouble shoot.
First thing I noticed the boot light was off.
So that would suggest a fault with the left micro switch.
Waggling it's wires the boot light would flash intermittently.
So something wrong that area.
Stripped out the switch and found to be open circuit on testing with multi-meter at the ends of the wires at connector, Bingo!
The switch mechanically worked ok.
So decided to chop off the wires at about one centimetre from the switch, the switch tested ok on the multi-meter so something wrong with the wires to connector.
So stripped back the rubber tube the wires ran through.
Before I had chance two equal lengths of insulation fell out.
It would appear at manufacture the wire stripping machine had already cut into the wire slicing the insulation and possibly the copper core, weakening the wire, before the wire was used with this switch.
Then it got assembled into the switch cable.
Image
The blue I pulled off the wire, the other two fell off with wire inside.
Is this just a one off or a production fault on many switches?
This cable flexes as the servo motor runs.
Video here of the fix and mechanism running.
https://www.youtube.com/watch?v=YEeFPf01714
You can see the loop wire flexing.

A bit smug, I think I saved myself £405 on a new boot latching mechanism :D

Dietcokeman

Boot soft close failure-Fixed

Post by Dietcokeman » Fri Oct 28, 2016 10:34 pm

Smug....no just good detective work, well done fella , it's good to share , book marked .

sammyz
Senior Member
Senior Member
Posts: 2842
Joined: Tue Jun 26, 2007 1:49 pm
Location: Merseyside

Boot soft close failure-Fixed

Post by sammyz » Fri Oct 28, 2016 10:40 pm

Excellent detective work :thumbsup:
Yas Marina Blue 35i.

User avatar
mattyp
Member
Member
Posts: 186
Joined: Tue Jul 05, 2016 8:44 pm
Location: Beckenham, Kent

Boot soft close failure-Fixed

Post by mattyp » Fri Oct 28, 2016 11:24 pm

Fantastic work fella. Very satisfying and rewarding I imagine :thumbsup:
E86 2007 Monaco Blue Metallic 3.0 Si SE with Beige Heated Leather

flybobbie
Senior Member
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Sat May 25, 2013 8:27 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by flybobbie » Sat Oct 29, 2016 9:08 am

Cable stripping machine I have used in the past;
https://www.youtube.com/watch?v=P2nm4B6T1rY

User avatar
obewan
Senior Member
Senior Member
Posts: 1022
Joined: Sun Oct 27, 2013 8:53 pm
Location: End of A590 cul de sac (South Cumbria)

Boot soft close failure-Fixed

Post by obewan » Sat Oct 29, 2016 9:20 am

Great work and a great feeling I bet :thumbsup:
Thanks for sharing
E89 2.0 SDrive MSport/Suzuki GSX 650F.
Gone but not forgotten E85 2.0 MSport

User avatar
Smartbear
Lifer
Lifer
Posts: 7773
Joined: Wed Feb 05, 2014 6:54 pm
Location: In a barn

Boot soft close failure-Fixed

Post by Smartbear » Sat Oct 29, 2016 10:12 am

Good detective work :thumbsup:
Rob
Image

e89 Sdrive2.0 20i, plenty of mumbo & good economy-the thinking bears z4 :P
e89 Sdrive30i this ones busted, pass me another...
e85 3.0si, i foolishly sold my trouble free car...

Maniac
Lifer
Lifer
Posts: 8134
Joined: Tue Oct 26, 2010 2:52 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by Maniac » Sun Oct 30, 2016 7:35 pm

A very useful post indeed for anyone else hitting this roadblock at some point.

User avatar
yoghurtman
Newbie
Newbie
Posts: 15
Joined: Sun Apr 03, 2016 8:26 am
Location: Cambridgeshire UK

Boot soft close failure-Fixed

Post by yoghurtman » Sun Nov 06, 2016 9:57 am

Good to know, thanks!

Mad about cars
Newbie
Newbie
Posts: 1
Joined: Tue Feb 20, 2018 3:22 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by Mad about cars » Tue Feb 20, 2018 3:38 pm

Hi all


I have a z4 and the boot lid stoped closing

A new locking soft close mechanism is around £400 so
I thought I would have a look myself
Once the car boot lid is striped out so you can see the mechanism make sure you look at all the wires
You need to take the mechanism off the car but keep the wires connected

There is a Sensor on both motors either side of the mechanism with a white plastic cover that is where my problem occurred the wire was snapped inside the sleeve

So I got some wire blocks and booom problem solved

Save £400 and have a look first

flybobbie
Senior Member
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Sat May 25, 2013 8:27 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by flybobbie » Tue Feb 20, 2018 11:46 pm

So did your wires look clean cut and occurred at an equal length. Makes you wonder how many cars out with this problem waiting to happen.

Ozie
Member
Member
Posts: 53
Joined: Fri Jul 26, 2013 7:32 am
Location: Espoo, Finland

Boot soft close failure-Fixed

Post by Ozie » Wed Feb 21, 2018 11:19 am

My softclose stopped working few months ago. Boot lights were working still. Yesterday it started to work again.... BUT now it's sucking the lid in and out right after. It does like 8 cycles and time between cycles is something like 35-40 seconds. What could this be?

flybobbie
Senior Member
Senior Member
Posts: 1326
Joined: Sat May 25, 2013 8:27 pm

Boot soft close failure-Fixed

Post by flybobbie » Wed Feb 21, 2018 10:48 pm

Yep, that's what happens when the those wires finally give way.
It's a manufacturing fault.
BMW won't admit to it, how many cars would they have to call back?

Ozie
Member
Member
Posts: 53
Joined: Fri Jul 26, 2013 7:32 am
Location: Espoo, Finland

Boot soft close failure-Fixed

Post by Ozie » Fri Feb 23, 2018 9:52 am

flybobbie wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:48 pm
Yep, that's what happens when the those wires finally give way.
It's a manufacturing fault.
BMW won't admit to it, how many cars would they have to call back?
Yeah. Noticed also that boot light is not working anymore.

ls19
Newbie
Newbie
Posts: 4
Joined: Sun Oct 01, 2017 9:45 am

Boot soft close failure-Fixed

Post by ls19 » Thu Jul 26, 2018 4:27 pm

Great find, had to do this today as my first maintenance since purchase in Sept last year and nice and simple to fix although had trouble getting the white holders off.
Attachments
20180726_115919.jpg
20180726_115919.jpg (211.41 KiB) Viewed 1248 times
20180726_120353.jpg
20180726_120353.jpg (135.2 KiB) Viewed 1248 times

Post Reply