Oil temperature 2.8i

Post Reply
alvaro0000
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Thu Apr 26, 2018 8:02 pm

Oil temperature 2.8i

Post by alvaro0000 » Thu Apr 26, 2018 8:12 pm

Hi all,

I’m seeing something suspicious. Please guys, can you give me your opinions?

I have a z4 2.8i automatic. After my car went to the servicing with the dealer, the oil temperature in steady-IDLE state (i.e after driving and then stopping for a while without turning off the engine) is between 85~90 degrees. Only in the motorway reaches 110 degrees. Before the servicing, the oil temp was always stable between 100~110 even in IDLE. I went to the dealer and they said my car is fine but they didn’t know why it changed. They said that in the last visit they updated the software so that might explain that. That seems odd to me. I live in UK and the outside temperature is around 13 degrees so not too cold.

Thanks

Maniac
Lifer
Lifer
Posts: 8092
Joined: Tue Oct 26, 2010 2:52 pm

Oil temperature 2.8i

Post by Maniac » Thu Apr 26, 2018 8:20 pm

So you’re worried because you think the engine is running cooler?

User avatar
RustyZ4
Senior Member
Senior Member
Posts: 2675
Joined: Fri Dec 14, 2007 7:23 pm
Location: Maidstone, Kent

Oil temperature 2.8i

Post by RustyZ4 » Thu Apr 26, 2018 8:41 pm

My 2.8 runs at about the same temp, but it always has been lower than half even on a spirited run
Z4 Mineral Grey, 2.8 MSport
Fender Strat x 3, Flying V, SG Twin Neck,Les Paul, Blackstar HT60

User avatar
Smartbear
Lifer
Lifer
Posts: 6848
Joined: Wed Feb 05, 2014 6:54 pm
Location: Chelmsford

Oil temperature 2.8i

Post by Smartbear » Thu Apr 26, 2018 9:21 pm

Hi, I’d only worry if it started to run hotter, my 20i normally sits below the half way point on the gauge.
Rob
Image

e89 Sdrive2.0 18i, which has turned into a 20i :D
e89 Sdrive3.0i this ones busted, pass me another...
e85 3.0si, i sold my trouble free car...

User avatar
Pbondar
Member
Member
Posts: 278
Joined: Thu Feb 23, 2017 10:37 am
Location: Scottish Borders

Oil temperature 2.8i

Post by Pbondar » Thu Apr 26, 2018 9:39 pm

The water pump is controlled by the DME aka engine ECU.

It’s speed is varied based on several factors...

It’s conceivable that the DME software has been changed and this affects how the DME manages the water pump...

Your water temps accord with mine...
Image

2012 MY E89 2.0i (Atacama Yellow, 17" ProRace 1.2 Wheels, rear spoiler, remapped to 280BHP, LCI side repeaters, rear/side badge delete, no whippy here, fully loaded (for its day))

alvaro0000
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Thu Apr 26, 2018 8:02 pm

Oil temperature 2.8i

Post by alvaro0000 » Fri Apr 27, 2018 3:20 pm

What I find odd is that the oil temp needle used to be in the center (at around 110 degrees), regardless if I was driving on the motorway or just leaving the engine idle forever. After my car went to the servicing, things are different: when I'm in the motorway, the temperature is 110 degrees, but if I stop and leave the engine idle, the temperature drops very quickly to 90 degrees. Not sure if going from 110 to 90 and then to 110 is good as the engine is suffering from continuos expansion/contration stress due to heat variations.
See attachment.

As I said, I went to the dealer and they didn't know why it changed (they charged me £100 anyway) but they assured me that what I see now is completely normal.

Thanks guys.
oil_temp.png
oil_temp.png (560.04 KiB) Viewed 193 times

OculusPrime
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Sat Apr 28, 2018 6:53 am

Oil temperature 2.8i

Post by OculusPrime » Mon Apr 30, 2018 2:47 pm

My 20i runs consistently at 95-100 indicated , even in traffic with 30deg C outside air temps!

Crista
Newbie
Newbie
Posts: 25
Joined: Mon Apr 23, 2018 7:47 am

Oil temperature 2.8i

Post by Crista » Sat May 05, 2018 8:52 pm

My 2.0i runs between 100 and 120 depending on how I’m driving it.

Post Reply