E85 Alarm issue

Discuss problems you have had or are having with your Z4
User avatar
Wrighty
Member
Member
Posts: 52
Joined: Tue Jan 05, 2016 10:47 am

E85 Alarm issue

Post by Wrighty » Fri Nov 03, 2017 9:51 am

These past couple of weeks my alarm has been going off almost every night. Bit of research on the forum lead to me disconnecting the bonnet pressure switch/sensor Wednesday night. Alarm still went off Thursday evening :thumbsdown:

All doors are shut plus the glove box, centre console and ash tray.

I fitted my dash cam at a similar time to this starting but I can't see how that would affect it.

Any advice? Unsure of what to look at next

Scooba_Steve
Lifer
Lifer
Posts: 4353
Joined: Wed Feb 19, 2014 3:01 pm
Location: NW London

E85 Alarm issue

Post by Scooba_Steve » Fri Nov 03, 2017 10:18 am

How is your battery? They can cause all sorts of gremlins while still being able to start the car, the dash cam could be drawing enough in addition to up the balance. One method to eliminate would be to leave the car on charge overnight and see if it happens.
3.0si Sport: F10 Illuminated ZHP, Retrofit Cruise, OE Stubby, Gaptech RCH+, Kenwood BT73DAB + Handsfree, HIDs, LED Sidelights, OE LED Number Plate Lights, Custom LED strip bootlight.

AldridgeZ4
Member
Member
Posts: 73
Joined: Tue Mar 28, 2017 5:19 pm
Location: Walsall

E85 Alarm issue

Post by AldridgeZ4 » Fri Nov 03, 2017 11:25 am

I had exactly the same issues. I bought a Ctek conditioning charger and connect it over night every couple of weeks and the problem has gone away. The car doesn't get used much, maybe once a week at this time if year, so I pressume the battery wasn't getting charged often enough. Think it cost me about 70 quid, but at least the neighbours are my friends again.
Z4MR. 2007. Boring silver. Just added GruppeM for extra GRRRRROWL
MY05 honda S2000

User avatar
ph001
Senior Member
Senior Member
Posts: 1294
Joined: Mon Oct 31, 2016 5:53 pm
Location: N. Yorkshire.

E85 Alarm issue

Post by ph001 » Fri Nov 03, 2017 11:29 am

Ctek MXS 5.0 is the one you want.... https://www.amazon.co.uk/CTEK-MXS-5-0-T ... ek+mxs+5.0
2007 E85 Z4 3.0Si manual :driving:
19" CSL's | Eibach Springs | Aeroskirts | Z4M front bumper | Clear brake light | ZHP | RCH+| Stubby

2004 E46 M3 coupe manual.

User avatar
buzyg
Lifer
Lifer
Posts: 11461
Joined: Fri May 20, 2011 6:11 pm
Location: Cornwall

E85 Alarm issue

Post by buzyg » Fri Nov 03, 2017 4:28 pm

Have you tried disconnecting the new dash cam, simply to eliminate it from the possible causes.
Image

User avatar
Wrighty
Member
Member
Posts: 52
Joined: Tue Jan 05, 2016 10:47 am

E85 Alarm issue

Post by Wrighty » Fri Nov 03, 2017 5:41 pm

Thanks for the suggestions
Scooba_Steve wrote:
Fri Nov 03, 2017 10:18 am
How is your battery? They can cause all sorts of gremlins while still being able to start the car, the dash cam could be drawing enough in addition to up the balance. One method to eliminate would be to leave the car on charge overnight and see if it happens.
AldridgeZ4 wrote:
Fri Nov 03, 2017 11:25 am
I had exactly the same issues. I bought a Ctek conditioning charger and connect it over night every couple of weeks and the problem has gone away. The car doesn't get used much, maybe once a week at this time if year, so I presume the battery wasn't getting charged often enough. Think it cost me about 70 quid, but at least the neighbours are my friends again.
I've no idea when the battery was last replaced (if ever). I've used to camera for years in other vehicles without similar issue. I'd rahter not have to keep charging the battery every so often.
buzyg wrote:
Fri Nov 03, 2017 4:28 pm
Have you tried disconnecting the new dash cam, simply to eliminate it from the possible causes.


Yeah parked it up at work this morning. Unplugged the camera. 10 hours later drove home (30 minutes) without the using the dash cam, alarm went off 20 minutes after parking up.

Sounds strange but it has only ever gone off on the driveway. Never at work, shops etc..

User avatar
Gaffa22
Member
Member
Posts: 381
Joined: Wed Aug 16, 2017 9:31 am

E85 Alarm issue

Post by Gaffa22 » Mon Nov 06, 2017 4:13 pm

My motorcycle alarm does that, only ever does it in my garage,
Every now and then it bleeps as if i'm setting the the alarm
I have a feeling its the PIR sensor for the house/garage alarm, as the battery went flat in it and the motorcycle alarm stopped bleeping.
it has started again now I've replaced the battery, but its not as bad as it was before.
2010 E89 35i DCT
2017 Honda CBR1000RR fireblade
2016 Honda VFR1200F
Image

mjennings23
Member
Member
Posts: 599
Joined: Tue Mar 21, 2017 11:11 pm
Location: Greater Manchester

E85 Alarm issue

Post by mjennings23 » Tue Nov 07, 2017 10:00 pm

Could be a fault with the tilt sensor?

User avatar
Gaffa22
Member
Member
Posts: 381
Joined: Wed Aug 16, 2017 9:31 am

E85 Alarm issue

Post by Gaffa22 » Tue Nov 07, 2017 10:15 pm

But why would it only do it in my garage or on my drive but nowhere else ?
2010 E89 35i DCT
2017 Honda CBR1000RR fireblade
2016 Honda VFR1200F
Image

donkey-feet
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Nov 07, 2017 3:08 pm
Location: Oxford

E85 Alarm issue

Post by donkey-feet » Wed Nov 08, 2017 7:11 am

Regarding the motorbike only going off in your garage, I had the same issue with a car.. everytime i used the microwave in the kitchen (next to the garage)...

To the original poster, INPA or Ediabas (BMW diagnostic software) will tell you the reason for alarm going off. The alarm module / body controller stores the details regarding alarm activation. E.g status of doors, bonnet, battery voltage, outside temp, etc.

User avatar
Gaffa22
Member
Member
Posts: 381
Joined: Wed Aug 16, 2017 9:31 am

E85 Alarm issue

Post by Gaffa22 » Wed Nov 08, 2017 9:03 am

donkey-feet wrote:
Wed Nov 08, 2017 7:11 am
Regarding the motorbike only going off in your garage, I had the same issue with a car.. everytime i used the microwave in the kitchen (next to the garage)...
That's interesting, I don't use a microwave in the garage but my garage is very close to my neighbors kitchen.
It's only rarely that the alarm actually goes off, but it regularly bleeps and resets, which is a PITA if i'm working on it or cleaning it
2010 E89 35i DCT
2017 Honda CBR1000RR fireblade
2016 Honda VFR1200F
Image

User avatar
Wrighty
Member
Member
Posts: 52
Joined: Tue Jan 05, 2016 10:47 am

E85 Alarm issue

Post by Wrighty » Thu Nov 23, 2017 6:26 pm

Bit of an update with this...

1 week with the dash cam mounted but not plugged in - alarm still goes off
1 week with it removed completely from the car - alarm still goes off

So i'm confident it's not related to this now

Also its not just isolated to my driveway anymore, it sounds anywhere I park :oops:

It doesn't sound when I lock the car with the key in the lock but thats not ideal :thumbsdown:

Looking into the tilt sensor location now and checking the condition of my battery

Scooba_Steve
Lifer
Lifer
Posts: 4353
Joined: Wed Feb 19, 2014 3:01 pm
Location: NW London

E85 Alarm issue

Post by Scooba_Steve » Thu Nov 23, 2017 7:16 pm

If it were me, I'd be putting a new battery in. If you have a charger or want one (CTEK cheap on Amazon today) then fully charge it and see if that stops it for a while.
3.0si Sport: F10 Illuminated ZHP, Retrofit Cruise, OE Stubby, Gaptech RCH+, Kenwood BT73DAB + Handsfree, HIDs, LED Sidelights, OE LED Number Plate Lights, Custom LED strip bootlight.

User avatar
Wrighty
Member
Member
Posts: 52
Joined: Tue Jan 05, 2016 10:47 am

E85 Alarm issue

Post by Wrighty » Thu Nov 23, 2017 7:52 pm

Scooba_Steve wrote:
Thu Nov 23, 2017 7:16 pm
If it were me, I'd be putting a new battery in. If you have a charger or want one (CTEK cheap on Amazon today) then fully charge it and see if that stops it for a while.
Yeah I thinking the same Steve now, I'll look out for some deals on a battery tomorrow

Scooba_Steve
Lifer
Lifer
Posts: 4353
Joined: Wed Feb 19, 2014 3:01 pm
Location: NW London

E85 Alarm issue

Post by Scooba_Steve » Thu Nov 23, 2017 10:48 pm

Mine was doing weird things with windows and locking when it was low. Would still happily start the car though.
3.0si Sport: F10 Illuminated ZHP, Retrofit Cruise, OE Stubby, Gaptech RCH+, Kenwood BT73DAB + Handsfree, HIDs, LED Sidelights, OE LED Number Plate Lights, Custom LED strip bootlight.

Post Reply