Sat Nav Retrofit Fitting Details

User avatar
jan_tekin
Senior Member
Senior Member
Posts: 1619
Joined: Thu Feb 12, 2009 7:54 pm
Location: Kent

Re: Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by jan_tekin » Sun Nov 08, 2015 7:43 pm

For the cost of sourcing all the parts this mod is no longer economical, and thats with out having someone to pay to install it :)
Current: M135i
Sold:3.0lsi Sport Roadster, Xenons,Heated seats, blutooth, Hi Fi,Comfort Pack, Cruse Control, Stormworks ST1
Gear Knob, Stubby, KW V2s, 224s

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24626
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Re: Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by srhutch » Sun Nov 08, 2015 9:06 pm

Pretty much what Jan said, unless you can find a loom, then it shouldn't be an issue.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Sun Feb 19, 2017 9:33 pm

I have a small (Business) Navigation in my Z4 as in the following picture:

Image

Is it possible to upgrade to Professional navigation with just monitor and Professional radio unit? I presume the loom mentioned here is already in my car used for small navi or is it a different one?

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Mon Feb 20, 2017 8:59 pm

Anyone? :(

User avatar
McKoval
Member
Member
Posts: 472
Joined: Thu Mar 31, 2011 10:58 am
Location: Krakow

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by McKoval » Wed Feb 22, 2017 10:56 am

Yes, it is possible, but I don't know the details.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Wed Feb 22, 2017 6:48 pm

Thanks for the answer. Do you know someone who would know the details? :)

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24626
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by srhutch » Wed Feb 22, 2017 9:33 pm

Loom will be different as it connects the monitor to the computer. Also believe you computer is a mk3 where as the pro unit is a DVD based mk4.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Wed Feb 22, 2017 9:44 pm

Oh, that's bad news.. About the computer. It's MK4, cuz it says DVD on it and i have a new bmw high 2017 maps on a DVD disc inserted and it works.

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24626
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by srhutch » Wed Feb 22, 2017 10:02 pm

Gr3g4 wrote:Oh, that's bad news.. About the computer. It's MK4, cuz it says DVD on it and i have a new bmw high 2017 maps on a DVD disc inserted and it works.
Just the loom, screen and head unit then. Loom will be the issue unless you can find one at a scrap yard.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Wed Feb 22, 2017 10:42 pm

Yeah i was afraid of that. The loom is impossible to find, so I guess i'm stuck with business navigation.. :( Thank you srhutch for the right answers.

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Wed Feb 22, 2017 11:58 pm

One more thing. I found an X3 E83 navigation loom. Here is the picture:

Image

Is it the right one?

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24626
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by srhutch » Thu Feb 23, 2017 12:03 am

It is possible to use an X3 loom, but will require modification due to location of components.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Thu Feb 23, 2017 12:53 am

Yes I read that. I just wanna know if the loom from the picture is really for X3's navigation. Does it look legit? Sometimes people sell something they don't know what it is.

User avatar
srhutch
Moderator
Moderator
Posts: 24626
Joined: Tue Jun 19, 2007 1:22 pm
Location: East Sussex, UK
Contact:

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by srhutch » Thu Feb 23, 2017 8:58 am

Hard to say as there is probably more than one loom there. There is a connector for the head unit showing which isn't on the Nav loom.

You need to get the seller to separate the looms and send better pictures of connectors etc.
Image

User avatar
Gr3g4
Newbie
Newbie
Posts: 45
Joined: Sun Feb 19, 2017 5:14 pm
Location: Slovenia

Sat Nav Retrofit Fitting Details

Post by Gr3g4 » Thu Feb 23, 2017 10:33 am

Ok, I will contact the seller. Thank you for your help. :thumbsup:

Post Reply