Little miss on acceleration

Discuss problems you have had or are having with your Z4
Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Sat Aug 12, 2017 2:40 pm

Just noticed over the past week that the car stutters a bit when I apply power until it warms up. Car starts fine and idles/drives okay but when I accelerate there is a little miss before it picks up. When it's under power it is fine and when the engine warms up the hesitancy disappears. Anything obvious?
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

riverside23
Newbie
Newbie
Posts: 24
Joined: Mon May 29, 2017 12:41 pm

Little miss on acceleration

Post by riverside23 » Sun Aug 13, 2017 4:53 pm

Mine does a little bit 2.0 one though . Changed plugs noticed a little oil very tiny amount in the mast spark plug well . Seem to have a tiny amount of oil seeping from rocker cover gasket don't know if that maybe causes a slight rough idle and very slight stutter . I just take my time and once warmed its fine .

Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Mon Aug 14, 2017 2:28 pm

Yeah, its not too bad but I can feel it when the car is still to heat up. Like you say it isnt there when the car is warm so I might check my hoses are ok and also check for a wee oil leak. Wondered if it could be DISA linked but mine was replaced 4 years (15k miles) ago. Not sure when the start giving problems and whether it gives those symptoms.

Cheers for replying
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

User avatar
tug
Member
Member
Posts: 345
Joined: Sun Apr 27, 2014 10:10 am
Location: Loughborough

Little miss on acceleration

Post by tug » Wed Aug 16, 2017 3:12 pm

Same on mine, turned out to be the valvetronic! It just died giving the EML fault and going into limp mode :(

Had been driving like a dream although a deffo flat spot at around 3500 revs through the gear range.

But it is not quite as bad as it sounds. Valvertronic & rocker cover gasket replacement and only 1 Hours labour £404.10 all in (genuine BMW parts)

Vavetronic = £208.41

Rocker gasket = £83.34.

Labour = £45.00

B@$TARD VAT = £67.36 :x

Cheers, tug :thumbsup:
E85 N46 2.0i BLACK SAPPHIRE

Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Thu Aug 17, 2017 8:58 pm

Cheers tug. Did it throw up an error code? Might just get it booked in to get checked.
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

andyfanshawe
Member
Member
Posts: 313
Joined: Sun Jan 10, 2016 8:20 am
Location: Chesterfield UK

Little miss on acceleration

Post by andyfanshawe » Thu Aug 17, 2017 9:06 pm

If its the valvetronic, it will cough up code 2A67.

Trouble is this is all speculaton without hooking up a scanner to have a look.

Andy.

andyfanshawe
Member
Member
Posts: 313
Joined: Sun Jan 10, 2016 8:20 am
Location: Chesterfield UK

Little miss on acceleration

Post by andyfanshawe » Thu Aug 17, 2017 9:07 pm


Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Thu Aug 17, 2017 9:29 pm

I stuck a code reader on it but it came up with No Codes.
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

User avatar
Flyingfifer
Member
Member
Posts: 335
Joined: Mon Mar 14, 2016 9:50 am
Location: Fife, Scotland

Little miss on acceleration

Post by Flyingfifer » Mon Aug 21, 2017 2:08 pm

Coils and sparks checked?
2006 3.0Si Coupé in Monaco Blau with all the optional trimmings

Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Tue Aug 22, 2017 12:16 am

Flyingfifer wrote:
Mon Aug 21, 2017 2:08 pm
Coils and sparks checked?
I havent no. I had dismissed these because the miss is only present when the car is cold. If the fault lay with a coil or plug, surely the miss would be there all the time?

If I was to check them - how would I do it? (other than visually)?
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

User avatar
Flyingfifer
Member
Member
Posts: 335
Joined: Mon Mar 14, 2016 9:50 am
Location: Fife, Scotland

Little miss on acceleration

Post by Flyingfifer » Tue Aug 22, 2017 11:36 am

Always worth checking regardless IMO, I have read threads previously where people had damaged internal wiring on their leads as well but checking that isnt easy!

Found this video for testing Coil Packs https://www.youtube.com/watch?v=XcmWa2Bt12U


And this one for the sparks https://www.youtube.com/watch?v=JWyle41XO_k


Could also be injectors or Valvetronic as mentioned before

These types of problems can be a pain in the ass to find given their variable nature :headbang:
What mileage is on the car?
2006 3.0Si Coupé in Monaco Blau with all the optional trimmings

Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Tue Aug 22, 2017 12:47 pm

Flyingfifer wrote:
Tue Aug 22, 2017 11:36 am

What mileage is on the car?
87k
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

User avatar
Flyingfifer
Member
Member
Posts: 335
Joined: Mon Mar 14, 2016 9:50 am
Location: Fife, Scotland

Little miss on acceleration

Post by Flyingfifer » Tue Aug 22, 2017 1:04 pm

Any1else wrote:
Tue Aug 22, 2017 12:47 pm
Flyingfifer wrote:
Tue Aug 22, 2017 11:36 am

What mileage is on the car?
87k
Hmm thats nothing really, hopefully it is something simple!
Kind of a shame the ECU isnt throwing out a code at least it would help ID the problem
2006 3.0Si Coupé in Monaco Blau with all the optional trimmings

Any1else
Member
Member
Posts: 166
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:20 pm

Little miss on acceleration

Post by Any1else » Tue Aug 22, 2017 1:24 pm

Stuck Carly on it and get a DMTL leak code 0027C3 and a bit of googling points to the DMTL pump but I wouldnt think it would give these symptoms. Got a DSC code 005E5C but again I wouldnt assume this would give me the issue that I have.

Might just take it to an indy and get them to check it on their system. MOT in two weeks anyway so two birds with one stone!
2003 3.0 litre E85 in Sterling grey

User avatar
Flyingfifer
Member
Member
Posts: 335
Joined: Mon Mar 14, 2016 9:50 am
Location: Fife, Scotland

Little miss on acceleration

Post by Flyingfifer » Wed Aug 23, 2017 9:21 am

Those shouldnt cause an issue like this no, def worth getting an indy to check it out, engine hesitation issues always give me the fear as its easy for them to get a lot worse or cause other issues :(
2006 3.0Si Coupé in Monaco Blau with all the optional trimmings

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: ph001, Zeddicus and 24 guests